Årsberetning 2020

FORMÅL
Hitra Frivilligsentral (HF) skal være en lokalt forankret møteplass, åpen for alle som ønsker å delta innen frivillig virksomhet.
       -Iverksette aktiviteter som styrker nærmiljøet i kommunen.
       -Formidle tjenester mellom innbyggere på frivillig grunnlag.
       -Etablere kontakt på tvers av generasjoner og kulturer
       -Være et kraftsenter for frivillig virksomhet i kommunen.

Hitra Frivilligsentral skal bidra til å styrke den frivillige innsatsen og være et kontaktpunkt og bindeledd mellom de som ønsker å yte en ubetalt innsats og de som ønsker å motta en slik innsats.

Hitra Frivilligsentral skal være et supplement til de eksisterende organisasjoner.

ORGANISERING

Hitra Frivilligsentral er selveiende og frittstående med lag, foreninger og enkeltpersoner som medlemmer. 

Styret har i perioden bestått av:                          
Styreleder:           Brit Eli Sandstad                     Vara: Astrid Løfald         2 år
Styremedl.:          Svein Olav Nilsen                    Vara: Knut Lønseth       1 år
                              Malfrid Knutshaug                  Vara: Edel Ø. Myhren     1 år
                              Rigmor Kristoffersen              Vara: Bodil Kolltveit       2 år
Hitra kommune: Johannes Håvik                       Vara: May Elise Stolpnes
 
 ØKONOMI

Jfr Samarbeidavtalen med Hitra kommune mottar Hitra Frivilligsentral kr 450.000,- i årlig tilskudd. Øremerkede tilskudd fra Staten var i 2020 kr. 566.000,-. (Ekstra tilskudd pga «Kommunereformen»)

Da daglig leder er politisk aktiv, har sentralen valgt å engasjere en fast vikar for å oppfylle kravet om daglig leder i 100%. 

Regnskapet viser et resultat på kr. 133.593,73 for 2020.

AKTIVITETER 2020
Aktivitetsåret 2020 ble et år med et markant skille før og etter 12.mars. Fra nyttår og frem tom 11.mars gikk aktivitetene som vanlig. Dvs seniortrim hver mandags formiddag, strikkekafe hver tirsdag, Babysang i samarbeid med Diakonmedarbeider Heidi og prest Birgit i forkant av Hjertetreff for hjemmeboende eldre hver onsdag, Fredagskafe m/elever fra Innsats for andre ved Fillan skole, språkkafe på Hitra Bibliotek hver lørdag samt mye utleie av møtelokaler. 

I forbindelse med Hitra Kulturfestavaluke (uke 6) bidro vi på «Ny i Hitra»-arrangementet til Hitra kommune. 

For ungdommen sørget vi for foredragsholder Mia Landsem som snakket om nettvett både på Fillan skole og Guri Kunna vgs. Det ble også avholdt et åpent foredrag for foreldre i Meierisalen. 

På Frivilligsentralen ble det avholdt «Syng med oss» samt Dansekafé hvor Ulmar Ulvan spilte opp til dans. Disse tilbudene var i samarbeid med Lokalforeningen Livsglede for Eldre Hitra.

I lokalene våre var det også konsert med Carpe Diem.

Gjennom midler fra Gjensidigestiftelsen har vi bla fått kjøpt en lavvo som ble satt opp ved Terningsvatnet. Dette var i samarbeid med Hitra Jeger og Fisk. 

Mangfoldskveld er et flott tiltak som ble arrangert på Hitra Bibliotek i starten på mars. Dette er et arrangement som tydelig viser mangfoldet av nasjonaliteter som bor i Hitra kommune. Det serveres mat fra mange land og man har mulighet til å bli kjent med nye hitterværinger. 

Så ble Norge stengt ned pga koronapandemien.
 
Mange av våre frivillige er selv i risikogruppene og pga dette måtte de avstå fra å ta på seg bla ledsageroppdrag, besøkstjeneste mm.

Selv om alle aktiviteter ble stoppet, så holdt sentralen dørene åpne for de som ønsket å komme innom for en prat e.l. Matutkjøring fra Hitra Storkjøkken gikk også sin vante gang, men uten «den gode samtalen» pga korona.

For å gi litt glede for barn/ungdom, sørget vi for en innsamlingsaksjon for å tilby midler til innkjøp av spill mm ifm påskehøytiden. Dette ble godt tatt imot.

I slutten av april startet vi opp igjen med strikkekafèen. For å ivareta smittevernreglene, fordelte vi gruppa over to dager. 

Andre aktiviteter og tiltak som har latt seg gjennomføre dette året: 
Sommerjobb for ungdom:
Vi skjønte tidlig på vårparten (medio mars) at årets tilbud om sommerjobb for
 ungdom ville bli noe annerledes enn tidligere år pga. Covid 19. Dette pga. at vi ikke hadde mulighet til å få komme inn med ungdom på sykehjem og omsorgsboliger. Hvordan kunne vi løse dette?

Arbeidet med Sommerjobb er fordelt mellom Hitra kommune og Hitra Frivilligsentral hvor kommunen ved lønn og personalseksjonen har ansvar for arbeidsavtaler, utlønning og attestskriving. Hitra Frivilligsentral har ansvar for gjennomgang av søknader, gi tilbud og kontakt med arbeidsplasser og oppfølging gjennom sommeren. Dette både opp mot ungdommen og mot arbeidsplassene.
 Sommeren 2020 var spesielt krevende da alle tidsfrister var veldig korte pga. Covid-19. Søknadsfristen for ungdommen ble forskjøvet og lag og foreninger hadde også korte frister på sine tiltak/søknader. 

Hitra kommune vedtok tidlig å øke rammen for Sommerjobb for ungdom. Trøndelag Fylkeskommune lyste også ut midler for kommunene til samme tiltak, men med en utvidelse av øvre aldersgrense til 19 år. Tilbudet skulle være for 3 uker. Hitra kommune satte også av midler til «Aktiviteter Idrett og Kultur». Lag og foreninger kunne bruke ungdom i sommerjobb til å bidra for å få realisert oppgaver de hadde på plana. 

Likeledes hadde små bedrifter økonomiske utfordringer med å ansette sommerungdom. Flere av disse tok imot ungdom gjennom tiltaket og ungdommene fikk tilbud ut fra interesser og ønsker.

Med 94 søknader som skulle gjennomgås, var det veldig greit at Hitra kommune v/Hjemmetjenesten kunne avse Rigmor Kristoffersen til å bistå med gjennomføringen. Dette da det var korte tidsfrister for å få på plass tilbudene både for ungdommene, lag og organisasjonene og Frivilligsentralen som skulle administrere dette.
 Alle 94 ungdommer som søkte fikk tilbud om sommerjobb. 77 ungdommer takket ja. De ungdommene som takket nei, hadde fått ordinær sommerjobb i det lokale næringslivet.

Sommerkonserter:
Vi fikk en utfordring fra Hitra kommune om vi kunne tilrettelegge noen sommerkonserter. Den utfordringen tok vi på strak arm, og arrangerte konserter med Ingolf Jektvik, Charlotte Audestad, Frode Jektvik, Dagfinn Gården, Jonas Peitersen, Silvio Krauss og Stein Ratkje.
 
De fleste konsertene ble avholdt i bakgården til Hjorten Hotell. Stor takk til Tone Jørgensen for at hotellet så sporty svarte positivt på bruk av deres bakgård. Konsertene med Silvio Krauss og Stein Ratkje ble avviklet i Fillan kirke og på biblioteket.
 
 Flotte konserter med lokale musikere J

Sommeraktiviteter for alle:
 
Sommerleir på Aunøya:
 
Gjennom søknader til Gjensidigestiftelsen og Sparebank Midt-Norge fikk vi midler til sommeraktiviteter for barn og unge. Noen av midlene brukte vi til en sommerleir på Aunøya. Ei langhelg som var tilpasset barnefamilier og som ble gjennomført med god hjelp fra Rigmor (LFE Hitra), Tone (Hitra Ungdomsbase) og Heidi (diakonimedarbeider). 

Det var masse fisking og roing denne helga. Mange sluker ble satt bort i tanget, men det la ingen demper på fiskegleden.
 
 På Aunøya har de også ordnet en frisbeegolfbane. En flott aktivitet for alle – uansett alder. 

Vi kunne også tilby billetter til familier for å se «Sommer i Hjertåsen» og «Jul i Hjertåsen» av disse midlene.
 
 Småbarnsfamilietreff - Dette er et tilbud som ble initiert av Familieteamet i Hitra kommune. Sammen med dem og Diakon Heidi, starte vi opp i oktober med treff på ettermiddagstid tirsdager og dagtid på torsdager.
 
 TV-aksjonen – Denne ble i år gjennomført heldigital med godt resultat for kommunen vår.
 
 KOMP - en datamaskin for eldre. Det er en skjerm med kun en knapp, laget spesielt for de som ikke mestrer smarttelefon og nettbrett. Hele familien kan koble seg via en app og sende bilder, meldinger og gjennomføre toveis videosamtaler.

Dette er et prosjekt i regi av Hitra kommune, og skjermene lånes ut gratis til eldre som har behov. Frivilligsentralen og LFE Hitra bruker sine nettverk, eldre - pårørende og frivillige, for å komme i kontakt med eventuelle brukere.

Vindkraftsafari – Hitra kommune inviterte til tur for eldre til åpningen av Hitra 2 på Eldsfjellet. Sammen med Lokalforeningen Livsglede for Eldre Hitra, organiserte vi tur og stilte med frivillige. 

Juleinnsamling – Dette er et samarbeid med lokalavisa. Årets innsamling ga et kjærkomment tilskudd for de som i det daglige har akkurat nok. Behovet er økende, hvorvidt dette er en trend i vårt lokalsamfunn eller om det dels kan relateres til Covid19- situasjonen er uviss.
 
Juleaftensfeiring – etter nøye vurdering ble årets juleaftensfeiring på Frivilligsentralen avlyst. Denne var det dessverre ikke mulig å gjennomføre pga koronasituasjonen. 

Under pandemien så har frivillige stilt opp og handlet for de som har vært i karantene/isolasjon. De har også tatt ringerunder til enslige og holdt kontakten under disse periodene med nedstenging. 

Utleie av lokaler – det har vært avholdt møter, konfirmasjoner og arrangement i deler av 2020. Vi har også servert frokost for Hitra kommunes ledergruppe. Utleie er en viktig inntektskilde, men pga pandemien så har det i perioder ikke vært mulig å leie ut lokalene. 

Det er brukt en del timer på å planlegge og forberede aktiviteter som vi pga nasjonale og lokale tiltak, restriksjoner og smittevern har måttet avlyse.

Likevel har vi gjennom koronaåret 2020 fått til mye aktivitet.

Frivillige
 
Det er spesielt viktig å rose alle de frivillige som har stilt opp i dette «annerledesåret»

_________________________                          ___________________________

Brit Eli Sveen Sandstad                            Eldbjørg Broholm
 Styreleder                                                  Daglig leder


2024 © Hitra frivilligsentral